2020 m. spalio 10 d., šeštadienis

Spalio 10, paliaubos Kalnų Karabache

Šiandien, spalio 10 d. nuo 12 val. Armėnijos ir Azerbaidžano pajėgos Kalnų Karabache humanitariniais tikslais nutraukia ugnį ir tarpininkaujant Raudonojo Kryžiaus komitetui ir vadovaujantis šios organizacijos kriterijais, kad galėtų pasikeisti nelaisvėje laikomais asmenimis ir žuvusiųjų kūnais. Konkrečios ugnies nutraukimo detalės dar patariamos papildomai.

Tarpininkaujant ESBO Minsko grupei ir vadovaujantis baziniais konfliktų sureguliavimo principais, abi šalys pradeda esmines derybas dėl taikaus konflikto sureguliavimo.

Šalys patvirtina, kad laikysis sutarto derybų formato.
Tokio susitarimo laukiau šį pirmadienį-antradienį. Ar per šias kelias papildomas dienas buvo pasiektas koks nors tikslas, vertas tiek karių ir civilių aukų? Tikrai ne.
Ar paliaubų ir derybų procesas eisis sklandžiai?
Tikrai ne - bus įvairių incidentų, susišaudymų ir grasinimų nutraukti patį susitarimo procesą.
Gaila, kad simboliniu susitaikymo mediatoriumi tapo Rusija - deja, bet šiandien nė viena kita valstybė su Kremliumi čia konkuruoti negalėjo.
Apie susitarimą taip pat pranešė viena Rusija, taip deklaratyviai pademonstruodama, kad Vakarų šalys neturi įtakos sprendimams regione. Kodėl susitariant Maskvoje nedalyvavo Turkija? Daryčiau prielaidą, kad priežastis - R.T. Erdogano noras neprarasti kuriamo islamiškos regiono pusės lyderio įvaizdžio - jis dabar netarpininkauja, jis išdidžiai stovi ir žiūri, vėl pasiruošęs paremti Azerbaidžaną, kai prireiks. Rytietiški galios žaidimai

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą