2020 m. spalio 2 d., penktadienis

Spalio 1, penkta karinio konflikto Kalnų Karabache diena - fronte nieko naujo.

 Spalio 1, penkta karinio konflikto Kalnų Karabache diena - fronte nieko naujo.

Šaudo, skraido, žūsta. Daug šeimų abiejose fronto linijos pusėse gyvenimas tiesiog sugriuvo, netekus tėvų, vaikų ar kitų artimųjų.
JAV, Rusijos ir Prancūzijos prezidentai padarė bendrą pareiškimą, kuriame ryžtingai pasmerkė konflikto eskalavimą ir abi šalis pareikalavo nedelsiant nutraukti karo veiksmus. Kol kas nė viena kariaujanti šalis negali į jį atsakyti, nors ir norėtų - karą dažniausiai lengviau pradėti, nei pabaigti.
Nauja yra tai, kad vis garsiau savo nepasitenkinimą reiškia Iranas: čia vis dažniau nukrenta paklydę artilerijos sviediniai ir raketos. Nieko nuostabaus, kad paklysta - pasirodė video, kuriame Azerbaidžano salvinės raketinės sistemos "Grad" šaudo į armėnų pajėgas, savo poziciją pasirinkę vos už kelių šimtų metrų nuo Irano sienos, atsakomoji ugnis neišvengiamai pribarstys sviedinių ir iraniečiams,
Prieš dvi dienas Irano oro gynyba numušė Izraelyje pagamintą bepilotį, sako, priklausiusį Azerbaidžano pajėgoms. Iš pradžių maniau, kad čia žvalgėsi izraeliečiai, šiandien visgi jau sutikčiau, kad bepilotis tikrai azerbaidžaniečių.
Iranas atsakė taip, kaip ir priklauso tokioje situacijoje - arčiau sienos sutraukė karines pajėgas, kad galėtų greitai ir deramai sureaguoti, jeigu mūšio įkarštyje būtų įsibrauta į jo suverenią teritoriją.
Azerbaidžanas kaltina Iraną, kad leidžia gabenti per savo teritoriją iš Rusijos gabenamus ginklus armėnams. Iranas atsako, kad kroviniai skirti ne armėnams, o Rusijos kariniam kontingentui Armėnijoje.
Iranas turi senų ir naujų sąskaitų su Azerbaidžanu, artimai bendradarbiaujančiu su Izraeliu ir padedančiu šiam žvalgyti ir atakuoti taikinius Irane. Taip pat turi savo tikslų Armėnijoje, kur siekia dėl įtakos varžytis su Rusija. Tačiau panašu, kad šį kartą Iranas nėra nusiteikęs priešiškai ir linkęs siekti kuo greitesnės konflikto pabaigos. Irano prezidentas Hassanas Rouhani pasisiūlė tapti tarpininku sprendžiant konfliktą.
Kariniu konfliktu Kalnų Karabache jau stipriai nepatenkintos pasaulio didžiosios šalys ir visi kaimynai. Jų spaudimas nutraukti kovos veiksmus vis stiprėja. Nori nenori, teks sėsti prie derybų stalo?
Viena nelabai maloni detalė - Europoje vėl stiprėja santykių su Rusija "perkrovimo" šalininkų balsai - ne tik Prancūzijoje, bet ir Vokietijoje. Kalnų Karabacho konfliktas gali tapti tam labai patogiu pagrindu.
Šiandienos tekstą iliustruoja Irano prezidento H. Rouhani nuotrauka


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą