2020 m. spalio 8 d., ketvirtadienis

Spalio 8, dvylikta karo veiksmų Kalnų Karabache diena

 

Spalio 8, dvylikta karo veiksmų Kalnų Karabache diena

Toliau vyksta mūšiai, pietuose armėnų pajėgos neteko apie 10 tankų ir 5-6 artilerijos pabūklų, šiaurėje, ypač prie Džebrailo, atrodo, prasčiau sekasi azerbaidžaniečiams. Naktį stipriai apšaudytas Stepanakertas, video įrašuose matomi sugriauti ir apgadinti pastatai. Azerbaidžanas teigia, kad apšaudomos ir jo gyvenamosios vietovės, abi šalys toliau neigia šaudančios į civilių gyvenamąsias vietoves. Kitaip sakant – tas pats. Aplamai abiejų šalių pranešimai – tarsi veidrodiniai vienas kito atspindžiai. Toliau patikimai blokuojama informacija socialiniuose tinkluose. Iš pareigų atleistas Armėnijos nacionalinio saugumo tarnybos vadovas.

Azerbaidžano Gendžė (Ganja) aviacijos bazėje užfiksuoti ne mažiau kaip 2 turkų naikintuvai F-16, ši informacija patvirtinta ir ją laikyčiau patikima. Tačiau ir toliau nėra patvirtintos informacijos, kad turkų karo lėktuvai tiesiogiai dalyvauja kovos veiksmuose.

Azerbaidžanas paskelbė, kad numušė armėnų bepilotį aparatą, tačiau panašu, kad numušė savo pačių. Bepiločiai dūzgia ore, ir Kalnų Karabacho pajėgoms nelabai yra kuo juos numušinėti, išskyrus labai artimo nuotolio priemones. Bet atrodo, kad dūgzti irgi nelabai kam yra.

Paimtas į nelaisvę armėnų karys – nelabai matau, kuo čia didžiuotis rodant įbaugintą jaunuolį. Bet jau tokia šio karo veiksmų teatro specifika, pasireiškia ilgametė neapykanta ir riteriškumui vietos nėra.

Nuolat kartoju, kad ateities karas bus labai brangus, nors nepigus jis jau ir šiandien. Ir tai labai jaučiasi – Azerbaidžanas priverstas nemažai gynybos biudžeto lėšų skirti savo laivynui Kaspijoje, ir akivaizdžiai jaučiamas pilotuojamų karinių oro pajėgų trūkumas. Jų, kaip ir tankų, šiandien nėra kuo pakeisti.

Vakar Azerbaidžano prezidentas Ilchamas Alijevas pirmą kartą nuo karo Kalnų Karabache pradžios kalbėjo telefonu su Rusijos Prezidentu Vladimiru Putinu. Paskambino pasveikinti su gimtadieniu, tuo pačiu pakalbėjo ir apie Kalnų Karabacho reikalus. Kremlius apie sveikinimus V. Putinui informavo trumpa žinute savo puslapyje, kuriame buvo tik išvardinti visų valstybių vadovai, sveikinę Putiną, ir lakoniškai pažymėta – su eile Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) vadovų buvo aptartas Kalnų Karabacho konfliktas ir paaštrėjusi padėtis Kirgizijoje. Azerbaidžanas taip pat priklauso šiai Sandraugai. Spaudos atstovas D. Peskovas pranešė, kad artimiausiu metu Rusijos, Armėnijos ir Azerbaidžano atstovų susitikimas nenumatomas.

Vėl pastebėsiu, kad žinioms iš Kalnų Karabacho Vakarų Europos portaluose vietos jau nelabai atsiranda, nes nieko naujo nevyksta.

Nukentėjo žurnalistai, įsitaisę senoje cerkvėje – karo veiksmų zonoje blogesnę vietą surasti sunku, nes tai ideali vieta artilerijos stebėtojams, todėl anksčiau ar vėliau sulaukia apšaudymo.

Iliustracijai – į nelaisvę paimto armėnų kario nuotrauka.

 


 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą