2020 m. spalio 30 d., penktadienis

Spalio 30, trisdešimt ketvirta karo Kalnų Karabache diena

 

Spalio 30, trisdešimt ketvirta karo Kalnų Karabache diena

 

Politinių pareiškimų visiškai negirdėti, prabilęs apie norą tarpininkauti ir pateiktą planą Iranas arba jį derina su konflikto šalimis, arba nusprendė iki pirmadienio pailsėti. Apie Ženevoje vykstančio Armėnijos ir Azerbaidžano užsienio reikalų ministrų susitikimų rezultatus nieko įdomaus negirdėti. Abu ministrai atskirai susitinka su Minsko grupės valstybių diplomatais, ar įvyks ir jų abiejų susitikimas – neaišku. Azerbaidžano prezidentas I. Alijevas dar prieš šį susitikimą apie jo galimus rezultatus keletą kartų spėjo pasisakyti labai skeptiškai. Nenustebčiau, jeigu tai būtų tik retorinė širma, galbūt kaip tik iš jų tikisi labai daug.

Dabar apie kovas. Armėnai praneša, kad pietuose vyksta mūšiai, daugiausia naudojami pėstininkai ir artilerija, tankai nenaudojami, nes  Azerbaidžanas daug  jų kitos šarvuotos technikos prarado mūšiuose. Vis dėlto manyčiau, kad svarbiausia priežastis ne dideli nuostoliai (o jie nemaži), bet miškinga kalnuota vietovė, nepalanki plačiam šarvuotos technikos veikimui.

Azerbaidžanas toliau demonstruoja atakų iš oro video įrašus, kuriuose vis mažiau atakuotų (ir galbūt sunaikintų) tankų, daug artilerijos, ir  po truputį daugėja atakuotų pėstininkų pozicijų. Nors sprogimų „debesys“ atrodo įspūdingai, nesunku pastebėti, kad armėnų pėstininkams apkasuose dažniausiai didesnių nuostolių nepadaroma – ir šiandien lauko fortifikacija tebėra senas geras būdas jiems sumažinti.

Dviejuose įrašuose matyti, kaip atakuojami ir sunaikinami du didelio kalibro salvinių raketų paleidimo įrenginiai. Teigiama, kad tai rusiški „Smerč“, kuriais armėnai apšaudė Gendžė miestą ir kitas vietoves. Tačiau yra manančių, kad tai panašios kinietiškos sistemos, nes užtikrintai atskirti jas iš oro nėra taip paprasta – aš asmeniškai įrašo nuodugniai nestudijavau, tam reikia daug laiko.

Visiškai neminima aviacija, panašu, kad veikia tik bepiločiai.

Kas nustebino labiausiai, tai Armėnijos gynybos ministerijos pranešimas JAV ambasadoje (amerikiečių prašymu) apie vykdomas operacijas ir padėtį fronte. Karo metu nėra įprasta daryti tokius pranešimus, ypač valstybei, kuri oficialiai kare nedalyvauja. Galbūt tai žinutė Azerbaidžanui ir Turkijai, o gal tiesiog neįprastas atvejis.

Jeigu Ženevoje nebus jokio postūmio, savaitgalį greičiausiai toliau vyks nedideli taktiniai susirėmimai. Kai kurie Rusijos apžvalgininkai priešingai nei aš prognozuoja šį savaitgalį stambią Azerbaidžano puolamąją operaciją. Kol kas jų įžvalgos nelabai tvirtinasi, bet galbūt šį kartą jie žino daugiau, nei aš – mano rankose tik vieši šaltiniai.

Pasaulio žiniasklaida šiuo metu labiau koncentruojasi į Prancūzijos ir islamo valstybių konfliktą. Rusijoje Kalnų Karabacho temą visiškai išstūmė žemės drebėjimas Turkijoje, jam skiriam tiek dėmesio, kad kyla įtarimas, jog arba Kremlius demonstruoja norą susitarti su turkais, arba kad užkulisiuose jau realiai bręsta „atšilimas“ santykiuose, šitą po savaitgalio pamatysim.

Nuotraukoje: Armėnijos gynybos ministerijos atstovas pristato padėtį fronte Kalnų Karabache ir informuoja apie vykdomas karines operacijas.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą