2020 m. spalio 26 d., pirmadienis

Spalio 26, pirmoji trečiųjų paliaubų ir 30-oji karo Kalnų Karabache diena

 

Spalio 26, pirmoji trečiųjų paliaubų ir 30-oji karo Kalnų Karabache diena

 Azerbaidžanas pranešė, kad vos po kelių minučių įsigaliojus paliauboms (8 ryto vietos laiku), armėnai jas sulaužė, pradėję apšaudyti Tertero rajoną. Prezidentas I. Alijevas teigia įsakęs neatsakyti ugnimi, siekiant paliaubas išsaugoti. Tačiau iš karto pats sau paprieštaravo teigdamas, kad jeigu tarptautinė visuomenė nori ugnies nutraukimo, privalo priversti armėnus pasitraukti iš Azerbaidžanui priklausančios teritorijos Kalnų Karabache. Ar tokius žodžius galima įvertinti kaip ketinimą toliau tęsti kovos veiksmus, siekiant visiškai išsekinti armėnų pajėgas ir jas palaužti karine jėga? Ko gero taip. Tuo pačiu pasiliekant ir politinių derybų galimybę, kadangi spalio 29 d. Armėnijos ir Azerbaidžano užsienio reikalų ministrai vėl susitiks, šį kartą Ženevoje.

Prezidentas taip pat patvirtino, kad Gendžė oro bazėje yra 5-6 Turkijos naikintuvai F-16, kurie, prasidėjus karo veiksmams, liko po pratybų ir negalėjo išskristi. Skamba nesolidžiai, tačiau Rusija įvedė tokią madą viską neigti arba vaikiškai aiškintis, ir aplinkiniams tenka su tuo susitaikyti.

I. Alijevas teigia, kad Turkijos naikintuvai karo veiksmuose nedalyvauja, tačiau bus panaudoti, jeigu Azerbaidžanas bus užpultas.

Jau ryte ir armėnų pusė pranešė apie Azerbaidžano pajėgų vykdomą apšaudymą, kuris ypač suintensyvėjo apie 17 val. vietos laiku visoje fronto linijoje. Neseniai Armėnijos premjeras N. Pašinianas pranešė, kad paliaubos ir vėl nutrūko. Abi pusės kaltina vienas kitą jas pažeidus.

Šiandien pirmą kartą per konfliktą daviau trumpą interviu vienam iš Azerbaidžano žinių portalų. Labai sudėtinga kalbėti vienai iš kariaujančių pusių, ir yra didelė rizika, kad tavo žodžiai gali būti neteisingai interpretuoti. Bet jeigu bijai vilko, neik į mišką, aš linkęs tikėti ir pasitikėti. Labai nedetalizavau, plačiau apie šio karo pamokas bus galima pakalbėti, kai jis pasibaigs, kol kas viskas gula „ant popieriaus“.

Tokia įdomesnė vakarykštė žinia – Izraelis perdavė jau kelias humanitarinės pagalbos siuntas Azerbaidžanui, o Armėnija pagalbą iš Izraelio priimti atsisakė – nes šioje šalyje pagaminti bepiločiai stebi ir atakuoja jų karius Kalnų Karabache.

Vienas pagrindinių politinių situacijos aspektų – taikos mediatorių krizė. Nė viena iš Minsko grupės valstybių neturi pakankamai įtakos ir autoriteto regione, todėl paliaubų susitarimas nustoja galioti vos nudžiūvus rašalui nuo jų parašų.

Nuotraukoje – Turkijos naikintuvai Azerbaidžano Gendžė oro bazėje, bendrų pratybų metu, prieš prasidedant karui Kalnų Karabache.

 

Turkijos naikintuvai F-16 Gendžė oro bazėje, Azerbaidžanas

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą