2020 m. spalio 27 d., antradienis

Spalio 27, trisdešimt pirma karo Kalnų Karabache diena

 

Spalio 27, trisdešimt pirma karo Kalnų Karabache diena

 Ši diena įsimintina pranešimu apie sunkiai sužeistą armėnų pajėgų Kalnų Karabache vadą ir gynybos ministrą generolą leitenantą Džalalą Arutunianą. Kad sužeidimas rimtas rodo tai, kad jis buvo skubiai atleistas, o į pareigas paskirtas naujas vadas. Pasak armėnų, Arutunianas buvo sužeistas kovinėse pozicijose, o pasak Azerbaidžano šaltinių – įvykdžius slaptą operaciją kodiniu pavadinimu „Kerštas“. Neva buvo sekami Dž. Arutuniano maršrutai, ir šiam pasukus į vieną iš gynybos rajonų, iš bepiločio buvo atakuotas jo automobilis. Azerbaidžanas paviešino vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota ši ataka. Galimai ši ataka – nes atrodo labai įtikinamai, bet nėra galimybės tai patikrinti. Galimi du atvejai: pirma, kad automobilis su D. Arutunianu buvo atakuotas atsitiktinai, antra, kad buvo pasinaudota agentūrine informacija ir surengta bepiločių ataka. Pastarasis atvejis atitinka Izraelio naudojamą taktiką, naikinant įvairių prieš izraeliečius kovojančių grupuočių lyderius. mano nuomone, turime antrąjį atvejį.

Armėnijos premjeras N. Pašinianas kreipėsi su uždegančia kalba apie tai, kad bus kovojama iki galo. Deja, mano nuomone jis kur kas silpnesnės iškalbos nei Azerbaidžano prezidentas I. Alijevas, o kalboje minimi išdavikai, su kuriais bus kovojama, optimizmo ne itin įkvepia.

Panašu, kad karo veiksmai daugiausiai pasireiškia tarpusavio susišaudymu artilerija ir salvinėmis sistemomis bei dronų atakomis, neinant į tiesioginius mūšius.

Atrodo, kad šalių pajėgos dėl patirtų nuostolių ir nuovargio praranda galią ir išsikvepia. Gali būti, kad reikia laiko persigrupuoti ir atsigauti. O gal visgi artėjama link karo pabaigos?

Tuo metu vyksta intensyvūs visų suinteresuotų pusių diplomatų ir vadovų pokalbiai. Telefonu pakalbėjo ir Rusijos bei Turkijos prezidentai, pareiškimas apie pokalbio turinį ir rezultatus blankus. Azerbaidžanas kaltina Rusiją tiekiant  armėnams ginklus iš savo karinės bazės Armėnijoje (jau rašiau anksčiau – kas tuo galėtų abejoti).

Pradeda bruzdėti Armėnijos opozicija, bet ji negausi, ir padėties nepakeis.

Nuotraukose – generolas leitenantas Dželalas Arutunianas ir, kaip teigiama, automobilis UAZ kuriame jis buvo apšaudytas ir sužeistas. Atrodo, kad automobilis turėtų būti labiau apdegęs, bet ...

Taip pat ir nuoroda į video: https://radikal.ru/video/yUKiksANpE

 



 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą