2020 m. spalio 12 d., pirmadienis

Spalio 12, trečia paliaubų Kalnų Karabache diena

 

Spalio 12, trečia paliaubų Kalnų Karabache diena

 


Abi pusės toliau kaunasi dėl atskirų vietovių. Azerbaidžano gynybos ministerija pateikia informaciją apie puolančius armėnų karius, mėginančius atsiimti prarastus kaimus. Netrukus praneša apie išvaduotą dar vieną kaimą – puola armėnai, o kaimą užima besiginantys azerbaidžaniečiai. Abi pusės toliau kaltina viena kitą apšaudžius civilius, ir niekaip nesusitaria, kuri kontroliuoja vieną ar kitą vietovę. Pasirodo video, kuriuose rodomi sužaloti nukautų karių kūnai, ir kaltinama belaisvių kankinimu ir žudymu. Čia – tamsioji karo pusė. Azerbaidžanas sako, kad armėnai apšaudė Gendžė miestą su „Scud“ raketomis – tai yra sovietinis kompleksas „Elbrus“, Vakaruose geriau žinomas NATO suteiktu „Scud“ pavadinimu. Jeigu prisimenate, tokias raketas tiesiog medžiojo Koalicijos žvalgyba,  aviacija ir specialiosios pajėgos. Nes su branduoliniu arba cheminiu užtaisu jos gali pridaryti daug žalos. O štai su konvenciniu – nelabai pavojingos, bet neišvengiamai sugriaus vieną kitą pastatą ir atneš civilių aukų, paleidus raketą į miestą ar didesnę gyvenvietę.  Tačiau Azerbaidžanas nepateikė daiktinių įrodymų, kad tikrai buvo panaudotas „Scud“, neva po sprogimo jų nepavyko rasti. Teiginys daugiau nei abejotinas – mano fb drauguose yra ne vienas kariškis ar teisėsaugos pareigūnas, turintis patirties greitai surinkti nuolaužas ir nustatyti, kokia raketa buvo panaudota. Beje, anksčiau armėnai šaudė panašiomis, bet naujesnėmis raketomis „Točka“. Gali būti, kad senkant jų atsargoms, paleista ir senesnio tipo „Elbrus“/“Scud“ komplekso raketa.

Armėnai sakosi numušę vieną atakos lėktuvą Su-25. Teigia, kad Azerbaidžano pajėgos šiais lėktuvais bombarduoja taikinius Kalnų Karabache, dengiamos turkų naikintuvų F-16. Atrodo pakankamai įtikinamai, tačiau materialių įrodymų nėra (o tai stebina). Priminsiu, kad Azerbaidžano karinės oro pajėgos turi sovietinių naikintuvų MiG-29, tačiau apie jų panaudojimą virš Kalnų Karabacho neteko girdėti. Azerbaidžano gynybos ministerija kategoriškai neigia naudojanti atakos lėktuvus, kadangi siekia išvengti civilių aukų.

Armėnai vėl numuša į bepilotį perdarytą civilį lėktuvą An-2, „kukurūzniką“, azerbaidžaniečiai teigia, kad tai pačių armėnų lėktuvas, numuštas norint imituoti sunaikintą bepilotį. Abi pusės teigia numušusios po porą priešininko bepiločių ir deda krentančio drono ir jo nuolaužų video įrašus ir nuotraukas. Kada šie įrašai ir nuotraukos daryti – niekas nežino. Azerbaidžanas  nebeplatina video įrašų, kuriuose bepiločiai naikina armėnų karinę techniką. Susiprato, kad tokie vaizdai ir paliaubos nelabai suderinami tarpusavyje.

Informacinis karas pereina į naują lygmenį –  Azerbaidžano prokuratūra pagal tris baudžiamojo kodekso straipsnius (viešas terorizmo skatinimas, vieši raginimai veikti prie valstybę ir neteisėtas Azerbaidžano valstybinės sienos perėjimas) iškėlė baudžiamąją bylą rusų blogeriui/žurnalistui Semionui Pegovui, vedančiam naujienų kanalus WarGonzo. Pastarasis gerokai įkyrėjo įrodinėdamas, kad armėnai kontroliuoja vietoves, apie kurių užėmimą buvo pranešę oficialios Azerbaidžano institucijos. Azerbaidžano generalinė prokuratūra nusiuntė teisinės pagalbos prašymą Rusijos generalinei prokuratūrai. Tai deklaratyvus veiksmas, kadangi Rusija neišduos savo piliečio, žurnalisto, ir nesuteiks jokios realios pagalbos. Tačiau S. Pegovo gyvenimas nebus labai ramus – tarptautinis prašymas jį išduoti gali užklupti netikėtai, dabar arba gerokai vėliau, ir tokioje šalyse, kuri išsiųs į Azerbaidžaną net mirktelėt nespėjus. Jau nekalbant apie tai, kad su juo gali būti susidorota fiziškai ir pačioje Rusijoje – azerbaidžaniečių diaspora čia didelė.

Bet įdomiausia šioje istorijoje tai, kad panašius kaltinimus Azerbaidžano prokurorai teoriškai gali ir armėniško Sputniko žurnalistams – tiesiog neįtikėtina, kaip abu Sputnikai, veikiantys rusų kalba, skirtingai rašo Armėnijos ir Azerbaidžano skaitytojams! Viename aprašomi azerbaidžaniečių daromi pažeidimai ir didvyriški armėnų darbai, kitame – priešingai.

Tarptautinės politikos fronte rusai sukasi kaip vijurkai, įrodinėdami, kad su visais kontaktuoja, visi pasiruošę deryboms, nors ir vyksta paliaubų pažeidimai, o Turkijos užsienio reikalų ministras telefonu užtikrino, kad  visokeriopai remia Maskvos taikos iniciatyvas. Tuo tarpu Jungtinių Tautų generalinis sekretorius pareiškė, kad paliaubos neįmanomos, kol abi pusės nenutrauks ugnies. Armėnijos ministras pirmininkas ambasadoriams užsienio šalyse nurodė informuoti juos priimančias valstybes, kad jeigu Azerbaidžanas toliau pažeidinės paliaubas, Armėnija pripažins Kalnų Karabacho derybas. Šį grasinimą jau girdėjome anksčiau, tačiau jis nelabai suveikė, Ir nepanašu, kad Armėnija ryžtųsi tokiam žingsniui. Armėnų užsienio reikalų ministras vėl lankėsi Maskvoje – akivaizdu, kad tik čia matoma galimybė priversti azerbaidžaniečius atsitraukti. Savo ruožtu Azerbaidžano prezidentas daro spaudimą pasakodamas apie žydinčius sodus, naujus namus, ir šiaip rojų Kalnų Karabache čia netrukus apsigyvensiantiems azerbaidžaniečiams.

Štai toks nesibaigiantis karo, politikos ir propagandos ugnies židinys, kurį užgesinti niekaip nepavyksta.

Nuotraukoje – turkų naikintuvai F-16, kurių skrydžių virš Kalnų Karabacho įrodymų Armėnija kol kas nepateikia

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą