2020 m. spalio 18 d., sekmadienis

Spalio 18, pirmoji naujų paliaubų Kalnų Karabache diena

 

Spalio 18, pirmoji naujų paliaubų Kalnų Karabache diena

Sviediniai ir raketos toliau krenta gyvenamuosiuose kvartaluose abiejose fronto pusėse. Toliau vyksta mūšiai, abi šalys skelbia apie priešininko nuostolius. Armėnai pranešė numušę 9 bepiločius, iš kurių 2 – virš Armėnijos ir 7 virš Kalnų Karabacho. Patikrinti nurodytą skaičių nėra jokios galimybės. Sekmadienį jaučiasi šioks toks suaktyvėjimas, kas kaip ir galėtų reikšti, kad pirmadienį galimas postūmis dėl taikos derybų, bet greičiausiai tai nieko nereiškia, tiesiog aktyvesnė diena. Žinau, kad norisi konkretesnių žinių apie karo veiksmus, bet kol kas informacijos per mažai, kad būtų galima ką nors užtikrintai teigti.

Įdomesnė detalė – azerbaidžaniečiai pademonstravo mūšyje pažeistą ir  paimtą savaeigę prieštankinę mašiną  9P149 „Šturm-S“. Tai mašina, kuri būna aukštesnei vadovybei pavaldžių prieštankinių padalinių ginkluotėje. Rusijos kariuomenėje „Šturm-S“ divizionas (bataliono dydžio vienetas) paprastai yra artilerijos brigados sudėtyje. Beje, tik pernai tokį divizioną gavo Kaliningrado srityje dislokuota artilerijos brigada, iki tol jų mūsų kaimynystėje nebuvo. Mašina sukurta vikšrinio vilkiko MTLB bazėje, gana stipriai automatizuota (ekipaže – tik 2 kariai), naudojamos 5-8 km atstumu šaudančios raketos, kurioms vis dėlto trūksta pramušamosios galios kovoti su šiuolaikiniais tankais. Tačiau senesniems sovietiniams ir vakarietiškiems (pvz., Lenkijos turimiems) tankams ši sistema yra pavojingas priešininkas.

Turkijos prezidentas R.T. Erdoganas, vakar kalbėdamas telefonu su Rusijos prezidentu V. Putinu pasižadėjęs kartu spręsti  Kalnų Karabacho krizę, taip pat bendradarbiauti Sirijoje ir Libijoje, šiandien rusus apkaltino tiekiant ginklus Armėnijai. Būtų keista, jeigu Rusija patyliukais armėnų neginkluotų, bet didesnius ginklų kiekius atvežti nėra galimybių, o ir pagauti tą darant už rankos kol kas nepavyko. Keisčiausia, kad R.T. Erdoganas tuo pačiu apkaltino ir JAV bei Prancūziją. Be abejo, čia gyvenančios armėnų bendruomenės renka lėšas savo kariaujantiems tautiečiams paremti, tame tarpe ir ginklams pirkti, tačiau juokinga teigti, kad JAV ir Prancūzijos vyriausybės parduoda ar padeda gabenti įsigytus ginklus į Kalnų Karabachą. Tačiau būtent šios trys valstybės – Rusija, JAV ir Prancūzija – yra ta pati Minsko grupė, kuri tarpininkauja dėl paliaubų ir būsimų derybų. NATO šalis kaltina dvi kitas NATO šalis slapta tiekiant ginklus vienai kariaujančiai pusei, kas, vėlgi, atrodo tragikomiškai, atsižvelgiant į griežtas prekybos ginklais su kariaujančiomis šalimis taisykles JAV ir Prancūzijoje, ir labai laisvą ginklų embargą interpretavimą pačioje Turkijoje, bei turkų teikiamą paramą Azerbaidžanui. Viso to fone žinia apie turkų pirmą kartą išbandytą iš Rusijos pirktą oro gynybos sistemą S-400 skamba visai fantasmagoriškai – žymūs „šaltojo karo“ laikų politikai mūsų dienų pasaulyje jaustųsi labai nekomfortiškai.

Armėnijos premjeras N. Pašinianas dar kartą pagrasino pripažinti Kalnų Karabacho nepriklausomybę, jeigu Azerbaidžanas tęs agresiją. Jau kelis kartus pakartotas grasinimas mažai kam atrodo vertas dėmesio.

Pasaulį labiausiai neramina civilių aukos. Maskvoje prie Azerbaidžano ir Armėnijos ambasadų žmonės nešė žaislus ir gėles aukoms pagerbti. Panašu, kad tai „valdiška“ Kremliaus akcija, kurią mėginama pateikti kaip pilietinę iniciatyvą.

Laukiam pirmadienio, viltis miršta paskutinė.

Nuotraukoje - trofėjiniai ginklai. Tokiais sovietiniais automatiniais granatsvaidžiais AGS-17 gausiai apginkluoti armėnų gynybos punktai kalnuose. Traukiantis juos dažniausiai tenka palikti



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą