2020 m. spalio 29 d., ketvirtadienis

Spalio 29, trisdešimt antra karo Kalnų Karabache diena

 

Spalio 29, trisdešimt antra karo Kalnų Karabache diena

 Azerbaidžano pajėgos vietomis po truputėlį juda pirmyn, armėnai – atkakliai priešinasi. Armėnai pranešė, kad Azerbaidžano pajėgos jau už 5 km nuo Šušos (antras pagal dydį Kalnų Karabacho miestas), o nuo čia jau galima apšaudyti Stepanakertą  (Kalnų Karabacho sostinė) lauko artilerijos pabūklais. Azerbaidžano pajėgos toliau demonstruoja bepiločių atakų vaizdus, vis dažniau atakuojami pėstininkai lauko įtvirtinimuose ir atviroje vietoje. Nors sprogimai iš paukščio skrydžio atrodo bauginančiai, neretai atakuoti pėstininkai tiesiog išsibėgioja. Keletą kartų žvalgybinio bepiločio objektyve trumpai bet aiškiai matosi beveik statmenai žemyn krentanti didesnio kalibro raketa (arba bomba). Armėnai platina video, kuriuose jų pėstininkai, dažniausiai įsitvirtinę (ar tiesiog užėmę pozicijas, bet neįsitvirtinę) aukštumoje apšaudo Azerbaidžano pajėgas. Deja, dažniausiai nelabai gali pademonstruoti, kokius nuostolius padarė.

Armėnai praneša apie gyvenamas vietoves atakuojančius Azerbaidžano lėktuvus, azerbaidžaniečiai pranešė apie oro gynybos numuštus du armėnų atakos lėktuvus Su-25, atakavusius jų pozicijas, armėnai to nepatvirtina. Panašu, kad šalys pradėjo aktyviau naudoti aviaciją. Ar gali būti, kad netrukus virš kovų rajono pamatysime ir naikintuvus? Labai tikėtina, kad į mūšius gali įsijungti ir Gendžė oro bazėje dislokuoti Turkijos naikintuvai F-16 – pasak armėnų, jie nuo konflikto pradžios patruliuoja visai netoli Kalnų Karabacho sienos. Priminsiu, kad armėnai buvo apkaltinę turkus numušus jų Su-25 jau virš Armėnijos teritorijos, bet taip iki dabar nepateikė jokių to įrodymų.

Anksčiau rašiau apie tai, kad galbūt atsiras kokia nors ne Minsko grupės valstybė, t.y. ne JAV, Rusija ir Prancūzija. Minsko grupės formatas jau daug kartų pademonstravo, kad nebeturi, o gal – niekada neturėjo, galių spręsti ginkluotus ir politinius konfliktus posovietinėje erdvėje. Ši autoriteto krizė atveria duris kitoms valstybėms, siekiančioms lyderystės būtent tokiu būdu – sprendžiant įsisenėjusius konfliktus. Aš vis laukiu, kada tokios lyderystės siekį pademonstruos Kinija. Tačiau ar realiai įvertinusi nepakankamą svorį, o, galbūt, atsižvelgdama į COVID-19 padarytą reputacinę krizę, Kinija tarpininkauti nesiveržia. Gana netikėtai tarpininke siekiant paliaubų Kalnų Karabache pasisiūlė Iranas. Šiandien šios valstybės užsienio reikalų viceministras Abbas Araghchi, viešėdamas Maskvoje, išsakė Irano ketinimą tapti realiu mediatoriumi. Iraniečiai sakosi turintys realų planą, kurio kitos valstybės, nesančios šio regiono dalimi, tiesiog nepajėgios pateikti. Kaip į tai žiūri Armėnija, Azerbaidžanas, Turkija ir Minsko grupė, kol kas neaišku, bet jau pirmas paviešintas punktas – „okupacijos atsisakymas“ – iš esmės negali būti priimtinas Armėnijai. A. Araghchi savo vizitus pradėjo nuo Baku, o iš Maskvos skris į Jerevaną ir Ankarą.

Per kiek daugiau nei mėnesį trunkantį konfliktą, ir pirmą kartą per 20 dienų trunkančias, bet taip ir neprasidėjusias „paliaubas“, pirmą kartą Azerbaidžanas, tarpininkaujant Rusijai, perdavė 29 žuvusius armėnų karių kūnus.

Armėnija toliau vieną po kito keičia žvalgybos tarnybų vadovus, ir Azerbaidžanas išnaudoja šį faktą savo propagandai. Kodėl jie keičiami – nėra aišku.

Kare pasitaiko ir kurioziškų įvykių, twiterio paskyros screenshote - ant armėnų šventiko automobilio nukrito ir jį apgadino Azerbaidžano bepilotis, kurio užtaisas nesuveikė.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą