2020 m. spalio 25 d., sekmadienis

 Spalio 25, aštuntoji antrųjų paliaubų Kalnų Karabache diena

Mūšių intensyvumas toliau mažėja, Azerbaidžano pajėgos pradeda naudoti TV principu valdomas bombas (t.y. pačioje bomboje sumontuota televizijos kamera, pagal kurią operatorius ją valdo). Pirmą kartą rodo atakuojamus neaiškios paskirties nedidelius pastatus (aplink kuriuos nematyti jokios karinės infrastruktūros ir jokios karinės veiklos požymių). Viename video įraše matome, kad atakuojamas netgi vienas karys negiliame apkase (arba prie įėjimo į blindažą). Azerbaidžanas praneša gana nedidelius, jeigu palyginti su ankstesnėmis dienomis, armėnams padarytus nuostolius – 2 tankus, 7 pabūklus, salvinę raketinę sistemą, du pastatus, 2 lauko fortifikacijas. Tačiau vis dar toli nuo jau prieš kelias dienas beveik visų apžvalgininkų žadėto armėnų pajėgų Karabache sutriuškinimo.
Interviu Fox News TV Azerbaidžano prezidentas I. Alijevas skaičiuoja šimtus sunaikintų armėnų tankų ir kitos šarvuotos technikos, pamini, kad buvo sunaikintos 6 oro gynybos sistemos S-300 (kas tikriausiai nėra tiesa). Bet kur kas svarbesni kiti I. Alijevo žodžiai. Jis toliau siunčia žinutę, kad nesitrauks nuo užsibrėžto tikslo – atsiimti visas Azerbaidžanui priklausančias vietoves Kalnų Karabache. Kaltina kitas šalis tiekiant Armėnijai modernią ginkluotę, kuri šiuo metu neva non-stop gabenama lėktuvais. Sakosi turįs visus duomenis apie lėktuvų reisus ir kas buvo atgabenta, tačiau nepamini nė vieno konkretaus atvejo. Puikiai suprasdamas, kad duoda interviu amerikiečių žiūrovams, pasakoja apie savo indėlį į kovą su terorizmu ir koks patikimas JAV taikos palaikymo misijose partneris yra Azerbaidžanas. Vikriai išsisuko nuo kaltinimo į mūšį siunčiant Turkijos remiamų grupuočių kovotojus iš Sirijos. Konkrečius kaltinimus, kad Azerbaidžanas pradėjo puolimą Kalnų Karabache atsako tradicine fraze, kad taip tik gynėsi nuo armėnų agresijos. Pasak jo, paliaubos neįmanomos tik dėl armėnų klastos, kurie jas vos paskelbtas nutraukia. Šią žinutę jis kartoja nuolat ir kituose šaltiniuose – paliaubos įmanomos tik tada, kai jas nelaužys armėnai. Akivaizdu, kad būtent armėnai nori paliaubų, o azerbaidžaniečiai nori daryti jiems spaudimą, ir tą patį reikalauja daryti iš visų pageidaujančių tapti tarpininkais. Stipriausia buvo gerai sudėliota žinutė apie tai, kad armėnai iš paskutiniųjų siekia į konfliktą tiesiogiai įtraukti Rusiją. I. Alijevo interviu kaip propagandinį veiksmą įvertinčiau 10.
Prisipažinsiu, labai sunku prognozuoti, kai Azerbaidžano prezidentas turi tokį gerą poker face, kiek ilgai jis dar pasiruošęs laikytis. Neįmanoma įvertinti ir to, kiek ilgai dar gali laikytis armėnai. Atsižvelgiant į priešininko persvarą ir konflikto trukmę, jie kol kas laikosi pakankamai gerai.
Savaitgalis baigiasi, ir rytoj, spalio 26 d. 12:00 a.m. EDT laiku prasidės naujos paliaubos, šį kartą jau tarpininkaujant amerikiečiams.
Kaip visada, su pranešimu apie paliaubas atsilieka net didžiosios žinių agentūros


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą