2020 m. spalio 7 d., trečiadienis

Spalio 7, vienuolikta karinio konflikto Kalnų Karabache diena.

 Spalio 7, vienuolikta karinio konflikto Kalnų Karabache diena.

Įprastinio ilgo teksto nebus, nes kartotis nebesinori. kaip ir skaičiuoti, kuri pusė kiek pademonstravo sunaikintų ar paimtų tankų, sunkvežimių ir ar tai nebuvo atsiimtas tankas, kurį vakar paėmė priešas. Kaip ir kartoti, kad abi pusės apšaudo gyvenamąsias vietoves. Tačiau akivaizdu, kad tas miestų ir miestelių apšaudymas vis retėja, o labai intensyvus niekada ir nebuvo.
Armėnai pagaliau parodė pirmą belaisvį Azerbaidžano karį. Ir pademonstravo nederamą elgesį - ne, mušt nemušė.
Azerbaidžano pajėgos pamažu stumiasi užimdamos vieną kitą vietovę, tačiau patiria nemažus nuostolius.
Armėniją konfliktas pagavo ką tik pradėjusią ginkluotės modernizacijos procesą, gynybos išlaidos 2019 m. išaugo nuo 4,8 iki 4,9% nuo BVP ir pasiekė 630 mln. JAV dolerių. Tačiau 2019 m. gruodį gauti 4 rusiški naikintuvai Su-30SM ir baterija (ar dvi) oro gynybos sistemų Tor-M2KM nėra tas veiksnys, kuris galėtų kaip nors nusverti konflikto eigą. Ekspertai seniai kritikavo armėnų Kalnų Karabache naudojamas senas sovietines oro gynybos sistemas Osa-AKM, tačiau po šio konflikto jų skaičius sumažės gal net per pusę, todėl neišvengiamai teks pirkti naujas, galbūt net pigesnes už rusiškus "Tor'us". Jeigu rusai nesutrukdys (spausdami politiškai, arba, pvz., suteikdami kreditą), tai galėtų būti ir kiniškos sistemos.
Beje, Armėniją netrukus turėjo pasiekti mobilūs indiški artilerijos ugnies valdymo (dar vadinami kontrbaterinės ugnies) radarai Swathi, kurie labai praverstų tokiuose pasišaudymuose iš tolo, kokie vyksta dabar.
Kontrbaterinis radaras Swathi


Konflikto pabaiga - užsienio šalių diplomatų rankose. Kol kas nepanašu, kad jis galėtų būti išspręstas kurios nors vienos kariaujančios pusės karine pergale.
Šiandien - tiek.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą