2020 m. spalio 22 d., ketvirtadienis

Spalio 22, penkta naujų (antrų) paliaubų Kalnų Karabache, ir apie NATO gynybos ministrų nuotolinį susitikimą

 

Spalio 22, penkta naujų (antrų) paliaubų Kalnų Karabache, ir apie NATO gynybos ministrų nuotolinį susitikimą

 

Visi apžvalgininkai sutartinai teigia, kad Azerbaidžano pajėgos sėkmingai puola, beveik pasiekė Stepanakertą su Armėniją siejantį kelią ir netrukus pasieks pergalę. Tuo pačiu atkreipiamas dėmesys ir į tai, kad atsidengia puolančios kariuomenės sparnai ir išsitęsia rikiuotė, todėl kyla puolimo iš flangų ir atkirtimo pavojus. Armėnijos karinė vadovybė sulaukia kritikos dėl padarytų klaidų. Išplatintame video įraše matyti, kaip lygiame lauke salvinėmis raketinėmis sistemomis apšaudomi, kaip teigiama, puolantys armėnų pėstininkai. Neva tai nepavykęs didelis armėnų kontrpuolimas, apie kurį buvo pranešę ir patys armėnai. Visgi video matyti tik nedidelis padalinys, ugnies užkluptas lygiame lauke, kur turėjo patirti didelius nuostolius. Plataus masto kontrpuolimas atrodo kitaip, ir į vieno bepiločio kamerą jo "nesutalpinsi". Panašu, kad Azerbaidžano pajėgos šiuo metu savo rankose tvirtai laiko iniciatyvą. Apie karo veiksmus Kalnų Karabache pakalbėsime vėliau – kai šiek tiek nusės karo dulkės ir bus daugiau patikimesnės informacijos. Jeigu frontas sustos, bus galima plačiau pakalbėti apie abiejų šalių ginkluotę – čia informacija aiškesnė ir jos yra daugiau. Armėnų pusė nuolat kalba apie didelius Azerbaidžano karių nuostolius, ir kada tai taps dideliu galvos skausmu prezidentui I. Alijevui. Nelabai pritarčiau – mano nuomone, Azerbaidžane sukurta tokia visuomenės patriotinio pakilimo būsena, kad ji pajėgi priimti bet kokio dydžio gyvosios jėgos nuostolius.

O dabar apie kitą renginį. Šiandien nuotoliniame NATO gynybos ministrų susitikime buvo aptarta keletas svarbių klausimų, kuriuos pranešime pristatė NATO generalinis sekretorius J. Stoltebergas:

1. NATO turi pirmauti sausumoje, ore, jūroje, kibererdvėje ir kosmose. Ministrai sutiko įsteigti naują NATO Kosminį centrą Sąjungininkų oro pajėgų vadovybės bazėje Ramšteine, Vokietijoje. Kosmosas dar pernai pripažintas nauja operacine erdve.

2. Reaguodama į augantį ir vis didesnė grėsmę keliantį Rusijos branduolinį potencialą, NATO parengė atsakomąjį paketą politinių ir karinių priemonių.

3. Stiprinami konvenciniai NATO pajėgumai: šalys-narės įsigyja penktos kartos naikintuvų, oro ir priešraketinės gynybos sistemų „Patriot“ ir SAMP/T, investuoja į naujas technologijas ir ginkluotę.

4. Bus didinamas NATO šalių atsparumas tokių šalių kaip Kinija vykdomam  agresyviam investavimui į jūrų ir oro uostus bei telekomunikacijų saugumui keliamai grėsmei.

Bus didinamas finansavimas ir t.t.

Ir mane labiausiai dominanti dalis: ministrai pritarė  de-konfliktavimo mechanizmo Viduržemio jūroje sukūrimui, siekiant išvengti incidentų. Įdomiausias todėl, kad čia susidūrė dviejų NATO šalių – Turkijos ir Graikijos – interesai. Pripažįstama, kad karinis de-konfliktavimo mechanizmas neišspręs problemos esmės, bet padės pagrindus politinei diskusijai, kuri netrukus prasidės tarpininkaujant Vokietijai.

Apie Kalnų Karabachą  - nė žodžio. Užklausė Radio Free Europe/Radio Liberty žurnalistas, pasidomėjęs, ar apie tai buvo kalbėta per susitikimą su Turkijos gynybos ministru, ar bus kalbama vėliau su Turkijos atstovu prie NATO. Atsakymas buvo aptakus: Armėnija ir Azerbaidžanas yra pripažįstamos kaip svarbūs partneriai, Armėnijos prezidentas pasiprašė susitikti, ir buvo priimtas. Paprašys Azerbaidžano prezidentas – susitiks ir su juo. NATO labai susirūpinusi konfliktu, tačiau nėra jo dalis. Turkija yra svarbi NATO narė. Generalinis sekretorius aiškiai išsakė, kad politinis klausimo sprendimas nėra NATO reikalas, ir kad tai bus sprendžiama rytoj Vašingtone, kur JAV valstybės sekretorius M. Pompeo susitiks su Armėnijos ir Azerbaidžano užsienio reikalų ministrais.

Rusija taip pat išsakė viltį, kad konfliktą Kalnų Karabache padės sureguliuoti JAV, o TASS pastebėjo, kad NATO pirmą kartą paprašė Turkijos pasinaudoti savo įtaka ir padėti pasiekti paliaubas.

Laukiam rytojaus – ką atneš susitikimas Vašingtone.

Nuotraukoje – NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas spaudos konferencijoje po pirmos ministrų susitikimo dienos



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą