2019 m. rugpjūčio 3 d., šeštadienis

TORSUS Praetorian

Beveik prieš metus ginklų parodoje MSPO (Kielcai, Lenkija) į akis krito toks keistas off-road autobusas, visiškai negirdėtu pavadinimu TORSUS. Autobusą pristatė Lenkijos įmonė Szczęśniak Pojazdy Specjalne, reklamuodama jį kaip tinkamą ugniagesiams, sienos apsaugai ar policijai. Idėja paprasta - į sunkiai pravažiuojamą vietovę dvi-tris dešimtis pareigūnų su reikalingu kroviniu privežti patogiu visureigiu autobusu. Labai malonus rūpestis, deja, tai ne pagal kišenę beveik visų šalių tarnyboms.
TORSUS Praetorian, nuotr. autoriaus
Autobusas sukurtas ant MAN važiuoklės, su 240 AG MAN varikliu, gali išvystyti 117 km/h greitį, pervežti 31 keleivį. Szczęśniak Pojazdy Specjalne atstovai pažadėjo netrukus pristatyti ir daugiau šio autobuso variantų.
Tik vėliau sužinojau, kad šį autobusą sukūrė ukrainiečių pora - Vachtangas Dzuchašvilis ir Julija Chomič. Jie įkūrė ir firmą TORSUS, o Lenkijos įmonė tėra tarpininkas, turintis padėti sertifikuoti autobusą ES ir čia jį pardavinėti (kas, kiek žinau, nepadaryta iki šiol).
Ukrainiečių teigimu, jų sukurto autobuso kaina vos 100 tūkst. JAV dolerių, mažiausiai 3 šio autobuso sanitariniai variantai naudojami Ukrainos Nacionalinėje gvardijoje, gauta daug preliminarių užsakymų iš viso pasaulio ir JAV. Galbūt ir gauta, tačiau kol kas apie tai nieko neteko girdėti. Bet kokiu atveju šiems šauniems ukrainiečiams linkiu sėkmės, naujų idėjų ir gerų pardavimų. Neabejoju, kad apie juos dar išgirsime.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą