2020 m. lapkričio 12 d., ketvirtadienis

Lapkričio 12, Kalnų Karabachas, trečia diena po karo

 

Lapkričio 12, Kalnų Karabachas, trečia diena po karo

Gana netikėta, bet abi pusės sąžiningai laikosi paliaubų. Armėnus galima suprasti, jie dabar užsiėmę kaltų paieškomis ir lieja emocijas gatvėse, o štai kad Azerbaidžano laikosi susitarimo – gana netikėta. Antra vertus, pagal susitarimą jiems atiteks tiek daug, kad gal ir neverta skelti kibirkštis rizikuojant išprovokuoti armėnus atsisakyti sutarties – ir kraujo pralieta pernelyg daug, ir Azerbaidžano visuomenė bei tarptautinė bendrija šiek tiek pakeistų savo požiūrį. Tarptautinei visuomenei Karabachas jau seniai neįdomus – tą rodo absoliutus nulis informacijos pagrindinėse Vakarų žiniasklaidos priemonėse. O štai Rusijos valstybiniai kanalai ir žiniasklaida tiesiog verda: užsienio reikalų ministras Lavrovas ir užsienio reikalų ministerija nespėja savo paskyrose ir interviu atsakinėti į Turkijos pareiškimus apie turkų „taikdarius“, stosiančius tarp armėnų ir azerbaidžaniečių kartu su rusais. Pagal Turkijos versiją jie čia bus, pagal Rusijos – bus, bet tik bendrame vadovavimo centre, kuris bus kažkur Azerbaidžane, dar neaišku kur, bet pakankamai toli nuo Kalnų Karabacho teritorijos. Šis klausimas bus derinamas rytoj į Ankarą atvykus Rusijos delegacijai. Apie ją, beje, kalba tik turkai, rusai apie šį vizitą oficialiai neskelbia.

Delegacija turės pasikalbėti ne tik apie Karabachą. Labiausiai tikėtina, kad daugiau bus kalbama apie Siriją. Ką tik rusai su turkais aptarė padėtį Sirijoje. Pasak Rusijos Gynybos ministerijos, per 8 mėnesius, nuo kovo 1 d., turkų remiama opozicija 31 kartą apšaudė Sirijos pajėgas, o pasak turkų – sirai 8 kartus apšaudė jų pajėgas. Rusai patvirtina 31 sirų paminėta atvejį, ir nepatvirtina nė vieno iš turkų paminėtų atvejų. Tai reiškia, kad rusai netiesiogiai kaltina Turkiją dėl paliaubų režimo pažeidinėjimo Sirijoje. Akivaizdu, kad Kremliui tokia padėtis netinka, greičiausiai dėl to, kad Sirijos valdžia skundžiasi ir reikalauja rusų paramos. Visi puikiai supranta, kad susitarimas dėl Kalnų Karabacho buvo ir susitarimo dėl šiandieninės padėties Sirijoje (ir Libijoje) dalis.

Bet grįžkim į Karabachą. Rusai toliau permetinėja „taikdarių“ padalinius, užimančius stebėjimo postus palei liniją tarp armėnų ir azerbaidžaniečių. Tačiau jeigu pirmas dvi paras atskrido 27 ir 25 lėktuvai, tai šiandien pranešta tik apie keturis lėktuvus Il-76 su „taikdariais“. Tačiau tiek lėktuvų užtenka atgabenti vos vienam - dviem būriams karių su etatiniu transportu. Permetimo tempas greičiausiai sumažėjo dėl to, kad tiesiog brigadoje nėra daugiau padalinių, pasirengusių nedelsiant išvykti, o ir lėktuvai reikalingi kitur – karinės transporto aviacijos Rusijai labai trūksta.. Iki šio buvo atgabenta „taikdarių“ kontingento vadovybė (net 154 kariai), 2-ojo bataliono vadovybė,  ryšių, granatsvaidžių ir medicinos būriai, minosvaidžių baterija, 4 motošaulių kuopos (po 74 karius ir 10 šarvuotų transporterių BTR-82A kiekvienoje, viena iš jų priskirta iš 1-ojo bataliono), priskirtas karo policijos būrys, 2 bepiločių valdymo komandos ir aviacinė grupė – 8 sraigtasparniai (Mi-8 ir Mi-24). Spėčiau, kad šiandien tais dviem paminėtais lėktuvais buvo atgabentas žvalgybos būrys. Šį kontingentą remia Armėnijos teritorijoje stovintis jungtinis vienetas su tankais ir pėstininkų kovos mašinomis, atvykęs iš Giumri bazės.

Pačioje Armėnijoje tęsiasi protestai. Prisimenant, kad 1999 m. penkiems asmenims įsiveržus į parlamento rūmus buvo nušautas tuometinis ministras pirmininkas, seimo pirmininkas ir 6 ministrai bei aukšti politikai, rimtai sunerimčiau dėl premjero N. Pašiniano gyvybės.

Kol kas visiškai neaiški likusios niekam nepriklausančios Kalnų Karabacho dalies ateitis, Lavrovas sako, kad ji bus sprendžiama vėliau. Azerbaidžanas atsiimtose teritorijose žada armėnams suteikti kultūrinę autonomiją (kas tai yra – neaišku). Žinoma, jeigu jose liks armėnų, nes šiuo metu jie visi iš ten pasitraukė.

Azerbaidžanas dar stiprina spaudimą: Rusijai pateikė sąrašą asmenų, kurie neva kovėsi Kalnų Karabache kaip samdiniai. Kalnų Karabacho vadovas A. Arutunianas įtrauktas į tarptautiniu lygiu paieškomų nusikaltėlių sąrašą, galima neabejoti, kad ateityje šis sąrašas pasipildys ir kitais asmenimis, kariavusiais arba vadovavusiais civilinėms įstaigoms Kalnų Karabache. Pasak azerbaidžaniečių, Kalnų Karabacho administraciją masiškai palieka čia vadovaujančias pareigas užėmę asmenys.

Premjeras N. Pašinianas toliau teisinasi, kad jeigu nebūtų pasirašęs susitarimo, visa armėnų grupuotė Kalnų Karabache, apie 25000 karių, būtų buvę apsupti, o visas Karabachas prarastas. Šiandien jis jau pradėjo kalbėti apie korupciją prieš jį buvusių valdžios atstovų tarpe – neva kariuomenei stiprinti skirtos lėšos „nuplaukė“ į jų kišenes. Vidiniai nesutarimai ilgam paralyžiuos Armėniją. Padėtis po pralaimėjimo žeminanti ir  visiškai nepavydėtina.

Šiandien iliustracijai prisegu V. Putino įsaką dėl taikos palaikymo priemonių Kalnų Karabache (oi, kaip negražiai, NKVDėšniškai skamba pats pavadinimas).




 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą