2020 m. lapkričio 11 d., trečiadienis

Lapkričio 11 d., Rusijos „taikdariai“ Kalnų Karabache

 

Lapkričio 11 d., Rusijos „taikdariai“ Kalnų Karabache

Vakar, lapkričio 10 d. Kalnų Karabache pagal iš vakaro pasirašytą sutartį baigėsi karo veiksmai, ir iš karto iš Rusijos pajudėjo „taikdariai“. Šį žodį rašau kabutėse, nors šiuo metu rusų kariai yra būtent taikdariai, be jokių kabučiu, ir be jų kitų, „teisingų“ taikdarių nėra, o kaip bus ateityje – pamatysime.

Taikos palaikymo misijoms užsienyje Rusijos armijoje yra išskirta 15-oji atskiroji motošaulių brigada. Šioje misijoje dalyvauja tik tarnaujantys pagal kontraktą ir specialiai parengti tokioms operacijoms kariai, dauguma – įgiję patirties Sirijoje (savotiška patirtis). Viso į Kalnų Karabachą bus permesta oru: 1960 kariai, 90 šarvuotų transporterių BTR-82A, 380 automobilių ir specialios technikos, tame tarpe šarvuoti automobiliai „Tigr“ ir „Taifun“, 2 žvalgybiniai bepiločiai „Orlan“. Jie išsidėstys 16 stebėjimo postų palei visą Armėnijos ir Azerbaidžano pajėgų sąlyčio liniją, bus sukurtos dvi zonos („Šiaurė“ ir „Pietūs“) su savo vadovybėmis.

Per pirmą parą iš Uljanovsko į Erebuni karinį aerodromą Armėnijoje buvo permestas beveik visas 2-asis brigados batalionas, viso: 414 karių, 54 automobiliai, 8 sraigtasparniai, 2 bepiločiai Orlan. Vos išsilaipinęs batalionas atliko 300 km žygį per teritoriją, kurioje dar vakar vyko mūšiai. Jam permesti per parą atlikti 23 transportinių lėktuvų  Il-76 ir 4 An-124 skrydžiai.

Šiandien iki pietų permesti dar 263 kariai (tarp jų: bataliono minosvaidžių baterija ir priskirta 1-oji pirmo brigados bataliono kuopa) ir 55 automobiliai, tam prireikė 2 lėktuvų An-124 ir 23 Il-76.

Atkreipkite dėmesį, kiek daug lėktuvų reikia gana nedideliam kontingentui permesti. Atsižvelgiant į tai, kad kartu buvo permesta labai nedaug atsargų, joms papildyti reikėtų dar daugiau skrydžių. Jeigu teisingai suprantu, rusai iš viso panaudojo 2 An-124 ir 23 Il-76, ir tai rodo, kokios nedidelės jų transporto aviacijos galimybės.

Pagal susitarimą, rusų „taikdariai“ čia bus 5 metus, paskui terminas gali būti pratęstas. Be abejo, visi manantys, kad Rusija čia įkėlė koją ir tai yra blogai, yra teisūs. Tačiau iš kitos pusės, rusų kariai bet kuriuo momentu gali atsidurti ir pakankamai nepatogioje padėtyje, jeigu čia prasidėtų kokios nors konfliktuojančių pusių provokacijos arba atsinaujintų karo veiksmai. Nes kontingentas tokio dydžio teritorijai nėra didelis, jis silpnai ginkluotas ir užtikrinti jo paramą bei tiekimą gali būti rimtu iššūkiu.

Aišku, kad už savo buvimą čia mokės ne rusai.

Kas buvote panašiose stebėjimo misijose, būtų smagu išgirsti jūsų patirtį ir komentarus.

Žemėlapis – iš Rusijos generalinio štabo vyriausiosios operatyvinės valdybos viršininko generolo pulkininko S. Rudskojaus briefingo

 


 

 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą