2020 m. rugsėjo 28 d., pirmadienis

Čekija nusprendė įsigyti izraelietiškas raketines oro gynybos sistemas Spyder

 Penktadienį Čekijos Respublikos gynybos ministras Lubomír Metnar informavo vyriausybę apie priimtą sprendimą pradėti tiesiogines derybas su Izraelio vyriausybe dėl oro gynybos sistemų SPYDER įsigijimo. Toks sprendimas pirkimą vykdyti vyriausybiniu lygiu Gynybos ministerijos kolegijoje priimtas dar liepos 9 d. Prieš tai kariuomenė įvertino 7 gamintojų sistemas ir pasirinko šią, gaminamą Izraelio kompanijos RAFAEL (ne, su saldainiais tokiu pavadinimu nieko bendro neturi).

SPYDER

Planuojama įsigyti 4 baterijas (baterija - oro gynybos ir artilerijos karinis vienetas, kuopos atitikmuo), į kurių sudėtį įeitų 4 raketų paleidėjai, stebėjimo, ryšių, ugnies valdymo ir vadovavimo komponentai, sumontuoti ant čekiškų sunkvežimių Tatra važiuoklių. Planuojama išleisti suma - iki 10 mlrd. Čekijos kronų su PVM. Kokį raketų skaičių planuojama įsigyti - nenurodoma. Pasak ministro, šis pirkimas prisidės prie vietinės pramonės skatinimo - 30 proc. jo vertės darbų bus atlikta Čekijoje. Šiuo atveju tai nėra daug, kadangi didžiąją dalį sudarys čekiškų automobilių vertė. Beje, Tatra automobiliai tampa vis labiau patrauklesni ginkluotės sistemoms montuoti - bene labiausiai nustebino Danijos kariuomenės pasirinkimas ant Tatra važiuoklės montuoti prancūziškas 155 mm haubicas Caesar (vietoje originalaus prancūziško sunkvežimio).

SPYDER sistema gali naudoti dviejų tipų raketas: Python 5 ir Derby, jų pirmosios raidė ir panaudotos kuriant pavadinimą: Surface-to air PYthon DERby.

Abi raketos plačiai eksportuojamos ir panaudotos karo veiksmuose. Phyton yra aviacinė raketa, tinkama naudoti ir sausumos oro  įrenginiuose. Raketa taikinį "pagauna" su į šilumą reaguojančia sistema, sveria 105 kg, kovinis užtaisas - 11 kg, šaudymo tolis 10-15 km, aukštis - 6 km. Derby - nutaikoma su aktyvia (nuolat taikinį "pašviečiančia")  radiolokacine sistema, sveria 118 kg, kovinis užtaisas - 23 kg šaudymo tolis iki 50 km, aukštis - iki 16 km.  Nurodomi skaičiai skirtinguose šaltiniuose skiriasi, gamintojas deklaruoja, kad sistema gali užtikrinti oro gynybą 40 km spinduliu.. Abi raketos pasiekia 4 M greitį. 

Čekijoje SPYDER turi pakeisti senas rusiškas sistemas 2K12 Kub, kurios sukurtos prieš 60, o čekai jas naudoja daugiau 40 metų. Sutartis turėtų būti pasirašyta 2021 m., o sistemos pradėtos tiekti užsakovui 2023 m.

2K12 Kub


SPYDER nenaudojamas Izraelio gynybos pajėgose. Pirmą kartą kovos veiksmuose panaudojo Sakartvelas - iššovus 3 raketas Phyton 5, dvi iš jų nepataikė, o trečia kliudė ir sunaikino Rusijos bombonešį Su-24M. Dar vykstant karo veiksmams,  Pietų Osetijoje rastos ir pademonstruotos į bombonešį nepataikiusios raketos Phyton nuolaužos, oficialiai tokią informaciją pateikė ir Sakartvelas. Kai kurie Rusijos karybos ekspertai teigia, kad SPYDER kovos veiksmuose panaudotas nebuvo ir Su-24M buvo numuštas kitomis oro gynybos priemonėmis. Aš linkęs tikėti pirmąja versija, tačiau, kaip ten bebūtų iš  tikrųjų, būtent SPYDER sistema darė milžinišką spaudimą rusų lakūnams - baugino legendiniu tapęs Izraelio ginklų tikslumas ir tai, kad į šilumą nusitaikanti raketa skrieja į taikinį niekaip neišsiduodama ir beveik nematoma - nors lėktuve ir yra sensoriai turintys informuoti apie bet kokios raketos paleidimą ir galintys užfiksuoti ją lekiančią link lėktuvo, bet 100 proc. jais pasitikėti negalima. Tuo tarpu Derby radiolokacinis taikymosi spindulys yra neišvengiamai fiksuojamas lėktuve esančiais detektoriais. Nuo Phyton ginamasi iššaunant IR "gaudykles", turinčias privilioti raketą į sukuriamą lėktuvo šiluminės signatūros imitaciją, o nuo Derby - sukuriant trukdžius jos siunčiamam radiolokaciniam signalui. Deja, visiškos apsaugos nuo jų negali garantuoti net Lietuvos draudimas.

SPYDER pasižymėjo ir 2019 m. - Indijos kariuomenės priešlėktuvininkai su šiomis sistemomis numušė vieną Pakistano droną ir vieną savo pačių sraigtasparnį Mi-17.

Ir čia neišvengiamai kyla klausimas - o kaip čekų sistemos atrodo lyginant jas su Lietuvos kariuomenės įsigytomis NASAMS sistemomis? Padiskutuokime.

NASAMS

NASAMS gali užtikrinti oro gynybą 15-25 km spinduliu, tačiau šis atstumas gali būti ir didesnis, priklausomai nuo raketos modelio. Iš esmės tai yra labai panaši sistema, kaip SPYDER, tačiau turinti savų privalumų ir minusų. Visų pirma tai yra visų sistemų, tame tarpe ir atsparumo elektroniniams trikdžiams, kokybė. Aš nenoriu pasakyti, kad RAFAEL produktas blogesnis savaime - jis tiesiog pigesnis, skirtas pirkėjui su gerokai plonesne pinigine, nei NASAMS įsigiję Vakarų Europos šalys. Ta kokybė nereiškia geresnės odos sėdynių ir mini baro šampanui, o liečia konkrečias kovines savybes. Bene didžiausias skirtumas yra raketa. NASAMS naudojama raketa AMRAAM yra state of art, skriejantis taip pat 4 M greičiu ir kainuojantis 2 mln. dolerių už vienetą. Raketomis AMRAAM jau yra numušta daugiau kaip tuzinas įvairiausių taikinių, jos patikimumas ir mirtinas veikimas jau yra tapę legenda. Phyton  savo kovinėmis savybėmis turėtų lygiuotis į kitą standartinę NATO raketą Sidewinder AIM-9, kurios paskutiniam modeliui AIM-9X nusileidžia. Derby turėtų būti ir yra pigesnis AMRAAM analogu. 

Čia tas retas atvejis, kada kalbant apie ginkluotės sistemas galima pakankamai drąsiai teigti - NASAMS yra geresnis, ir aš džiaugiuosi, kad Lietuvos kariuomenė šią sistemą pasirinko. Tačiau ir SPYDER yra labai pavojingas ginklas, kuris labai sustiprins mūsų NATO partnerių čekų oro gynybos galimybes.







 a 

2 komentarai: