2018 m. birželio 5 d., antradienis

Būtina išmokti: skaudžios belgiško terorizmo pamokos


Antradienio rytas, Lježas, Belgija. Dvi policijos pareigūnės, 45 ir 53 metų amžiaus, tikrina automobilių parkavimą. Netikėtai iš nugaros jas užpuola ginkluotas peiliu teroristas. Iš principo jo vardo neminėkim, jis nevertas išlikti istorijoje. Peilis buitinis, kurį bet kurioje statybinių ar buitinių prekių parduotuvėje rasite pavadintą tapetų, popieriaus ar peiliu laužomais ašmenimis. Žinote, toks kurio ašmenys yra „gabalėliais“ – atšipo, nulaužei ir išstūmei iš rankenos naują dalį. Maža, bet svarbi detalė – laikinai vienai dienai iš kalėjimo išleistas teroristas nesugebėjo įsigyti ne tik šaunamojo ginklo ar sprogmenų, bet net ir rimtesnio peilio.

Tapetų peilis
Jeigu palygintume su 2011 m. teroristiniu išpuoliu Lježe – tiesiog žaislinis įrankis. 2011 m. tame pačiame Lježe siautėjęs teroristas turėjo karišką automatinį šautuvą FN FAL, .41 Magnum kalibro revolverį ir rankinių granatų. Tą kartą žuvo šeši žmonės, trys iš jų  - ligoninėje nuo sužeidimų, daugiau kaip šimtas buvo sužeisti. Policijos pareigūnams apsupus aikštę, teroristas nusišovė.


FN FAL
Tai irgi esminis skirtumas – 2018 m. gegužės 29 d., antradienį, teroristas taikėsi būtent į pareigūnus. Sužeidęs policininkes, teroristas užvaldė jų ginklus ir abi nušovė. Tada nušovė 22 metų jaunuolį. Ir niekur nebėgo. Atvirkščiai – užėjęs į šalia esančią mokyklą paėmė įkaite valytoją (pasak kitų šaltinių – ir dar vieną moterį) ir sulaukė policijos.

Tiek apie patį teroristinį aktą. O dabar pakalbėkime apie policiją. Tiksliau – apie policijos pareigūnų veiksmus šio išpuolio metu. Kinijos žinių agentūros China Xinhua News paskelbtame įraše (filmuota nežinomo asmens telefonu pro buto ar ofiso langą, nuoroda - šio teksto pabaigoje) užfiksuotas dramatiškas policijos ir teroristo susišaudymas bei pastarojo žūtis nuo pareigūnų kulkų. Deja, pavadinti tai, ką matome, sėkminga policijos operacija negalima. Pirma, išėjimas iš mokyklos buvo blokuotas nesilaikant elementarių taisyklių. Antra, grupelė policininkų, kaip galima spręsti pagal ekipiruotę ir sudėjimą – antiteroristinio padalinio pareigūnų, nukreipė dėmesį į atvykusius kolegas. Todėl netikėtai pro duris iššokęs teroristas policininkus užklupo netikėtai – video įraše aiškiai matyti kilusi sumaištis. Kitoje gatvės pusėje, itin patogioje pozicijoje buvę du (bent jau tiek matome įraše) pareigūnai neiššovė nė karto (!), taip leisdami teroristui varpyti kulkomis jų netikėtai užkluptus kolegas. Negalima neįvertinti belgų policininkų pasirengimo ir ryžto – po akimirksnio pasimetimo jie atidengė ugnį atgal. Taiklią ugnį – teroristas ant žemės nukrito užtikrintai negyvas.

Tačiau padarytos klaidos kainavo labai skaudžiai – net keturi policininkai buvo sužeisti, iš jų vienas – sunkiai, jo gyvybei gresia pavojus. Priminsiu, kad tokius nuostolius sugebėjo padaryti ne koks puikiai Islamo valstybės instruktorių parengtas „šaulys“, o narkotikų „stumdytojas“, 20 metų nuteistas kalėjimo „kamštis“, ginkluotas kukliu šešiašūviu tarnybiniu policijos revolveriu! Deja – tai visiškas policijos operacijos fiasko, po kurio belgų policija turėtų padaryti rimtas išvadas.

Raudonu apskritimu pažymėtas nukautas teroristas, mėlynu - sužeistas policijos pareigūnas
Šį video savo kursantams turėtų rodyti ir komentuoti kiekvienas instruktorius, nes tai – neįkainojama mokomoji medžiaga. Į ką gi reikėtų atkreipti dėmesį? Pirma – į greitą policijos pareigūnų atvykimą į įvykio vietą. Panašu, kad teroristinių išpuolių užgrūdintiems belgams tai puikiai pavyko. Antra, kad įvykio vietoje atsirastų pareigūnas, kuris gebėtų ir turėtų įgaliojimus vadovauti visiems iš skirtingų tarnybų surinktiems pareigūnams, paskirstyti blokavimo pozicijas ir duoti aiškias užduotis. Trečia, ir tai itin svarbu, leisti pareigūnams suvokti, kad jie patys gali būti užpulti. Pareigūnai įpratę turėti iniciatyvą – pasirinkti, kada, kur ir kaip pradėti sulaikymo operaciją. Tuo tarpu atskirais atvejais, o ypač tai liečia terorizmą, nusikaltėliai gali patys pulti pareigūnus – kaip matyti įraše, būtent tai ir padarė nukautas teroristas. Tokie atvejai paprastai lydimi skaudžių nuostolių – kaip ir nutiko Lježe. Panašus atvejis gerokai seniau nutiko Lenkijoje, kur du gerai ginkluoti rusų nusikaltėliai padarė skaudžių nuostolių specialiosioms policijos pajėgoms. Nepaisant to, kad policija tokiais atvejais VISADA įveikia nusikaltėlius ir teroristus, dėl klaidingų pirminių pareigūnų veiksmų būna žuvusių ir sužeistųjų – kažkas nebegrįžta namo.

Lietuvos policijos antiteroristinių operacijų rinktinė "Aras"
Dar vienas svarbus aspektas, kurį neturėtų pamiršti policijos taktikos instruktoriai – visada reikia stebėti savo užnugarį ir turėti kuo reaguoti į naujai iškilusias grėsmes. Lietuvoje, kaip ir visoje Europoje, tai nėra įprasta, tačiau pasaulinėje praktikoje nereti atvejai, kai į nusikaltimą ar terorizmo aktą reaguojančius pareigūnus užpuola bendrininkai. Ypač skaudžios pasekmės gali būti tada, kai antrinį išpuolį įvykdo teroristai, kurių tikslas ir yra padaryti kuo daugiau nuostolių policijos ir kitų tarnybų pareigūnams. Kaip matėme paskutinių išpuolių Europoje metu, teroristai neretai ir negalvoja apie tai, kaip išgyventi – dėl to prognozuoti jų elgesį bei vadovautis įprastomis procedūromis sudėtinga. Lietuvoje terorizmo grėsmė kol kas maža, o policijos ir specialiųjų tarnybų darbas šioje srityje vertintinas gerai. Tačiau būtina mokytis iš svetimų klaidų. Nes jeigu teroristai apsireikš Vilniuje ar kitame Lietuvos mieste, padarius tokias klaidas žus pareigūnai ir piliečiai.
Ir, žinoma, nuoširdi užuojauta žuvusių policijos pareigūnių šeimoms.

Nuoroda į China Xinhua News video įrašą:
https://www.facebook.com/XinhuaNewsAgency/videos/2505598196134276/

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą