2018 m. spalio 29 d., pirmadienis

Šarvuota paramos ugnimi mašina iš Kinijos

Jeigu dar nematėte šio kinų šarvuoto "žvėriūkščio", jau porą dienų karaliaujančio rusiškuose tinklaraščiuose, tai netrukus neišvengiamai apie jį išgirsite. Mašina buvo pademonstruota vykstant pasiruošimui didžialiam Kinijos aviacijos šou - Zuhai Airshow 2018. Šarvuoto monstriuko vardas dar nepagarsintas, tačiau ją leido "netyčia" nufotografuoti tokiu kampu, kad matytųsi tiek, kiek norisi. Geriau vieną kartą pamatyti, nei dešimt kartų išgirsti - taigi, take a look.
Šarvuota paramos ugnimi mašina, pavadinimas nežinomas, ruošiama eksponavimui Zuhai Airshow 2018

Kodėl ši mašina taip sudomino rusus? Pagrindinė priežastis yra tai, kad ji atkartoja rusišką BMPT "Terminatorius". Trumpai apie BMPT.
Tai kovinė tankų rėmimo mašina, rus. боевая машина поддержки танков. Idėjos autorių nuomone, tankams šiuolaikiniuose mūšiuose, dažniausiai vykstančiuose urbanizuotoje vietovėje, reikalinga parama ugnimi, padedanti kovoti su tankams pavojingais taikiniais artimame atstume. Visų pirma - tai pėstininkai su lengvais prieštankiniais ginklais. Tuo pačiu mašina turėtų būti lygiavertė tankui savo pravažumu ir, svarbiausia, apsaugos lygiu. Kadangi pasaulyje yra daug senų sovietinių tankų T-72, jis ir buvo pasirinktas kaip BMPT bazė. Vietoje originalaus tanko bokštelio montuojamas daug lengvesnis distanciniu būdu valdomas bokštelis. Tai leidžia sutaupyti svorio ir jo sąskaita sustiprinti tanko korpusą. Bokštelyje sumontuoti 2 30 mm automatiniai pabūklai, 7,62 mm kulkosvaidis, 4 prieštankinės raketos Kornet ir priklausomai nuo modifikacijos dar gali būti montuojami du 30 mm automatiniai granatsvaidžiai korpuse. Kurioziška, tačiau visa ši ginkluotė ne itin tinkama tam, kam skirta. Apie tai esu rašęs anksčiau (BMPT-72 Terminator, Russian Arms Expo 2013), todėl labai nesiplėsiu. 
Iš pirmo žvilgsnio kinų mašina atitinka savo rusišką analogą: tanko Type 59 (kiniška seno sovietinio tanko T-54 modifikacija) bazė, bokštelis pakeistas nauju valdomu distanciniu būdu. Ginkluotė: 30 mm pabūklas, 7,62 mm kulkosvaidis, automatinis (40 mm?) granatsvaidis, 4 prieštankinės raketos, automatinė gynybos sistena, numušanti atlekiančias priešo prieštankines raketas ir granatas, ir  - šiek tiek skirtumų: kinas dar turi 20 nevaldomų raketų, analogiškų aviacinėms, panašu į 57 mm sovietinio S-5 tipo 
Nevaldomos raketos, po 10 kiekviename bloke, greičiausiai 57 mm sovietinio S-5 tipo,
ir - tanko Type 59 korpusas labai paaukštintas, o korpuso papildomi šarvai atrodo, švelniai tariant, nesusipratimas. Atkreipkite dėmesį į papildomas šarvines konstrukcijas korpuso priekyje. Kad jos geriau matytųsi, dvi (2-a ir 6-a) papildomų šarvų sekcijos išimtos.
Papildomų šarvų blokai korpuso apačioje
Taigi, kas šioje kinų mašinoje atrodo keistai?
Pirma - korpuso modifikavimas kilstelint jo stogą yra brangi investicija. Kol kas tokioms pertvarkoms ryžosi tik Izraelis, konstruodamas sunkųjį šarvuotą pėstininkų transporterį "Namer". O korpuso priekyje viršutinėje dalyje du stikliniai langeliai, pridengti plono metalo plokštelėmis ant vyrių labiausiai primena ketvirto dešimtmečio tankus. 
Langelis, pridengiamas plona šarvų plokštele, visiškai silpna ir nepasaugota nuo  jokių prieštankinių ginklų vieta
Ir iš viso atrodo taip, tarsi mašina su bokšteliu būtų sujungti dirbtinai. Greičiausiai taip ir yra. Tiesiog sukonstruotas bokštelis netiko ant tanko Type 59 bokštelio pagrindo, todėl teko perdirbinėti virš - tik imituojant šarvavimą tai nebuvo nei brangu, nei sudėtinga. Kad tai tik provizoriškas tanko+naujas bokštelis derinys parodai rodo ir aktyvios gynybos sistemos kovinių elementų (mini raketų, naikinančių prieštankines raketas ir granatas) sumontavimas - jos "stovi" ant plokštės, kuri blokuoja šaudymo kampą, trukdydama pažeisti dalį atlekiančių prieštankinių kovinių dalių. 

Pats bokštelis sukurtas specialiai eksportui į trečio pasaulio šalis. Ant jo "sukrauta" perdaug ginkluotės, kad ją būtų galima efektyviai panaudoti, plius visų ginklų balistinės trajektorijos labai skirtingos, kas irgi efektyvumo nedidina bei reikalauja gero karių parengimo - o kur tokių rasti trečio pasaulio šalyse? Tačiau tikrai patiks įvairiems karo vadukams, warlordams,. Tik klausimas - ar jie įpirks? Prieštankinės raketos - greičiausiai HJ-12, kurias kinai reklamuoja kaip amerikietiško Javelin analogą. Netikėkite - nepaisant sugebėjimo vogti ir kopijuoti kol kas ketvirtį amžiaus skaičiuojančio Javelin jiems gerai nukopijuoti nepavyksta.
Panašu, kad vėliau bokštelyje atsiras ir futuristinis apvalkalas pabūklui, sumažinantis jo vibraciją šaudant ir taip padidinantis taiklumą.
bei toks ar panašus stebėjimo ir taikymosi blokas
Bet kokiu atveju, apie šią mašiną girdėsime ir ją matysime dar ne vienoje parodoje, greičiausiai bokštelį pamatysime ant kokios nors kitos pigesnės kinietiškos mašinos bazės, galbūt ratinės, tačiau eksportinės sėkmės aš negarantuočiau. Vos už savaitės kinai paviešins daugiau jos techninių duomenų. O laikui bėgant bus galima įsitikinti, ko vertos šios mano pradinės įžvalgos.

a

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą