2018 m. balandžio 22 d., sekmadienis

Šiaurės Korėja

Šiandien, balandžio 22 d.,šeštadienį, Šiaurės Korėja sustabdo visus branduolinio ginklo ir tarpžemyninių raketų testus. Oficialiai, nes neoficialiai jau sustabdė anksčiau. Ir nebereikalaus išvesti JAV karinį kontingentą iš Pietų Korėjos teritorijos. Balandžio 20 d. įvyko abiejų Korėjų vadovų pokalbis telefonu, o kitą penktadienį, balandžio 27 d., įvyks Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-in ir Šiaurės Korėjos diktatoriaus Kim Jong Un susitikimas (iki šiol tokie susitikimai vyko 2000 ir 2007 metais).
Susitikimas įvyks Pietų Korėjos teritorijoje, prie Demilitarizuotos zonos (DMZ) pastatytame Peace House (Taikos namas).
(The Peace House)


Dar labiau kaitina vaizduotę būsimas (galimas) JAV prezidento D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimas. Neaišku, nei kur, nei kada jis įvyks, ir ar iš viso įvyks. Apie ką jame bus kalbama? Galbūt visišką Šiaurės Korėjos branduolinį nusiginklavimą? Kas, aišku, mažai įtikėtina, bet .... Viltis miršta paskutinė.
Kaip ten bebūtų, JAV į šį susitikimą žiūri ne tik su viltimi, bet ir su derama atsakomybe bei atsargumu. Velykų savaitgalį Šiaurės Korėjoje slapta (dabar jau nebe) lankėsi Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV, ang. CIA) direktorius Mike Pompeo, šiuo metu paskirtas JAV valstybės sekretoriumi. Jo vizitą ir susitikimą su Kim Jong Uno organizavo Pietų Korėjos žvalgybos šefas Suh Hoon ir analogiškos Šiaurės Korėjos tarnybos vadovas Kim Yong Chol. Pagrindinis vizito tikslas buvo ne tik aptarti galimo būsimo D.Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimo detales, bet, ir tai svarbiausia - įvertinti Šiaurės Korėjos režimo pasirengimo deryboms rimtumą. Akivaizdu, kad provokacijos arba mėginimo susitikimą paversti tik propagandiniu triuku grėsmė yra milžiniška, o JAV prezidentas iš tokio susitikimo negali grįžti tuščiomis rankomis.
Jeigu susitikimas įvyks, o tai labai priklausys ir nuo abiejų Korėjų vadovų susitikimo balandžio 27 d., tai kur jis vyks?
Minimos 5 galimas vietos, visos jos Kinijoje, Pietų ir Šiaurės Korėjoje. Pastebėtina, kad net neminima Rusija. Neminimos ir dar šalys, kuriose hipotetiškai galėtų įvykti toks susitikimas. Pvz., Suomija, turinti milžinišką tarpininkavimo patirtį, ir Šveicarija, kurioj Kim Jong Unas gyveno ir mokėsi. Šveicarija netiktų dėl to, kad diktatorius tikrai nesiryžtų skristi per NATO šalių teritorijas, o Suomija kaip ir neturi minusų. Nors, antra vertus, kažin ar Kim Jong Unas jaustųsi saugus, turėdamas kirsti Rusijos teritoriją. Nes Kremliusko gero galėtų "nurašyti" jį kokioje nors aviakatastrofoje, jeigu tik manytų jog jam reikalinga tokia korta žaidime su Vakarais.
Kaip besiklostytų įvykiai, Šiaurės Korėjos problemos sprendime artėja akivaizdūs pokyčiai. Būtų labai puiku, jeigu po viso šito komunistų režimas liktų be branduolinio ginklo ir be galimybės jį gaminti. Bet kaip sunku tokia viltimi patikėti...

Nes šitie komiški tankai



Šiaurės Korėjos lyderio neapgins. Ir jis tą žino 










Komentarų nėra:

Rašyti komentarą