2021 m. spalio 11 d., pirmadienis

Ar 1939 m. spalį buvo galima atsisakyti Vilniaus ir išvengti okupacijos?

 



Vakar buvo ta diena, kada istorija besidominti visuomenė eilinį kartą kėlė sau klausimą – o ar galėjome 1939 m. spalio 10 d. atsisakyti Sovietų sąjungos grąžinamo Vilniaus ir neįsileisti sovietinių įgulų? Ar tai būtų padėję išvengti okupacijos? Į šį klausimą vakar interviu 15min.lt atsakė prof. dr. Zenonas Butkus (nuoroda). Sovietai tokią pačią „savitarpio pagalbos“ sutartį primetė ir Latvijai bei Estijai, nors jos neatgavo jokių teritorijų. Prof. Butkus sako, kad alternatyva buvo priešintis – aš šią alternatyvą šiek tiek panagrinėjau anksčiau (nuoroda) ir sutinku – priešintis galėjo. Lietuvos teritorijoje dar nebuvo sovietinių įgulų, negrėsė ir sovietų ataka iš Latvijos. O kas toliau? Jeigu 1940 m. birželį buvo akivaizdi galimybė vyriausybei ir kariuomenei trauktis su mūšiais ir internuotis Vokietijoje, tai 1939 m. spalį vyriausybė turėjo pagrindą tokia galimybe abejoti. Be to, susiklostė itin nepalanki politinė padėtis:

1. Mažiau nei prieš pusmetį atplėšta Klaipėda ir Klaipėdos kraštas, visuomenė nusiteikusi prieš Vokietiją.

2. Sovietų Sąjunga Lietuvos politinės valdžios visuomenei pozicionuojama kaip sąjungininkė, visada paremdavusi prieš Lenkiją. Dabar tiesia ranką, dovanoja Vilnių. „Neatlygintinai ir draugiškai“. Visuomenė 19 metų gyveno informaciniame fone „mes be Vilniaus nenurimsim“, ir vyriausybės ryžtas gintis nuo „dovanojamo Vilniaus“ žmonėms būtų visiškai nesuprantamas.

3. Sovietų Sąjunga nereiškė teritorinių pretenzijų, tik „siūlė“ savo karines bazes. Jeigu manote, kad visa visuomenė tai laikė okupacija – labai klystate. Dalies visuomenės nuomone šios bazės visiškai eliminavo „amžino priešo“ Vokietijos grėsmę. Beje, dalies kariuomenės nuomonė buvo tokia pati – pirmą kartą Lietuva gauna sąjungininką, kuris padės apsiginti nuo Lenkiją ir Čekoslovakiją prarijusios Vokietijos, leis (pagaliau) apsirūpinti iš sąjungininko gautais ginklais. Sakysite, naivus ir kvailas požiūris? Iš vienos pusės taip. Tačiau žiūrint iš tų dienų perspektyvos priešai buvo du – Lenkija ir Vokietija, draugas – tik SSRS (ir ji realiai ne kartą palaikė ar net gelbėjo).

4. SSRS nekariavo su didžiosiomis Europos valstybėmis, todėl būti jos sąjungininke vertėjo. O štai Vokietija buvo karo padėtyje su Prancūzija ir Didžiąją Britanija. Tiek asmeniškai A. Smetona, tiek didelė dalis visuomenės neabejojo, kad Vakarų sąjungininkai eilinį kartą sutriuškins Vokietiją. Lietuva turėjo galimybę prasidėjusį antrą Didįjį karą labai ramiai pralaukti su sovietų pagalba. Kaina už tai neatrodė labai didelė – tektų šiek tiek paderinti savo užsienio politiką. Ekonomikai atsidarę durys į sovietų žaliavas (naftos ir jos produktų nebuvo įmanoma gauti) žadėjo aukso amžių. Tuo labiau, kad toliau išliko galimybė sėkmingai prekiauti su Vokietija.

Svarbiausia, kad Prancūzija ir Didžioji Britanija atrodė pakankamai solidus garantas, pajėgus atgrasyti Staliną nuo Lietuvos okupacijos. Ir šis garantas puikiai veikė. Tol, kol visiems netikėtai kaip nunokęs obuolys krito Prancūzija. Sovietinė okupacija prasidėjo tik vokiečių batams sutrepsėjus Paryžiuje.

O dabar grįžkime prie prof. dr. Z. Butkaus teiginių. Su vienu iš jų aš visiškai nesutinku. Profesorius teigia, kad po pirmo pasaulinio karo visoms 16 valstybių su 100 mln. gyventojų, esančių tarp Vokietijos ir SSRS, sudarius sąjungą agresija nebūtų buvusi įmanoma. Deja, bet toks variantas iš esmės nebuvo įmanomas net teoriškai – nebuvo jokios, nė mažiausios galimybės to meto nacionalistines (nacionalizmas tuo metu buvo mažų valstybių išlikimo sąlyga) valstybes sujungti į vieną kumštį ir sudaryti valdymo instituciją, galinčią priimti ryžtingus konsoliduotus politinius sprendimus. Tarptautinė visuomenė iki to paprasčiausiai nebuvo užaugusi.

Taigi, reziumuojant – pasipriešinti 1939 m. galėjome, tačiau nuo okupacijos tai nebūtų išgelbėję. O mėginimas pasipriešinti greičiausiai būtų reiškęs greitą A. Smetonos ir valdančio politinio elito galą. Nes būtent ši politinė valdžia sukūrė visuomenėje SSRS kaip „draugo“ įvaizdį, ir pati tapo savo žaidimo su sovietais auka. Ir tai buvo esminis skirtumas tarp Suomijos, kurios politinė valdžia ir visuomenė sovietus visada matė tik kaip potencialų agresorių. Antras skirtumas – Suomijoje buvo demokratija. Mažoje valstybėje „stipri ranka“ yra labai silpna, praktiškai bejėgė, susidūrusi su grėsme iš išorės. Tik demokratija pajėgi sukurti stiprią ir laisvą visuomenę. Nes priešinasi ne valdžia, o piliečiai.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą