2020 m. gegužės 26 d., antradienis

Nauja rusiška haubica 2S35 Koalicija-SV

Neseniai visa Rusijos žiniasklaida pranešė apie tai, kad į kariuomenės dalinius bandymams perduota 10-12 vnt. priešserijinių 152 mm vikšrinių savaeigių haubicų 2S35 "Koalicija-SV". Rusijos propaganda šią artilerijos sistemą jau seniai apipynė legendomis ir mitais. Pasak jos, ši haubica yra labai automatizuota ir "robotizuota", įgula sumažinta nuo įprastų 5-6 iki 3 karių, pirmą kartą panaudotas "negyvenamas" bokštelis, o įgula sėdi korpuse. Be abejo, nuolat priduriama, kad haubica gali šaudyti 80 km atstumu ir visokeriopai lenkia analogiškas NATO artilerijos sistemas.
Pažiūrėkime, ką per stebuklą sukūrė rusai.
Pirmiausia - kodėl. Atsakymas paprastas - paskutinė sukurta savaeigė 152 mm haubica 2S19 MSTA-S nebeturėjo reikiamų modernizacijos galimybių, leidžiančių pasivyti naujas NATO savaeiges haubicas, be to, planuota sukurti sistemą, kuri galėtų būti panaudota ir laivuose, ir jūros pakrančių gynybai. Tokie ambicingi tikslai buvo per sunkūs politinius kataklizmus ir ekonominius sunkumus pergyvenančiai Rusijai, todėl prireikė 20 metų, kol "Koalicija" pasiekė kariuomenės bandymų etapą.
Vienu metu buvo išsikeltas dar ambicingesnis uždavinys - bokštelyje sumontuoti ne vieną, o du pabūklus, kaip medžiokliniame šautuve - vieną virš kito. Štai taip:

Gražu, tiesa? Pirmą kartą išgirdęs šią idėją juokiausi, paskui kantriai aiškinau oponentams, kad tai dar vienas atvejis, kai rusai nuvairuoja į akligatvį, stengdamiesi padaryti kažką, neturintį analogo - "biez analogof". Taip, tokiu būdu galima ženkliai padidinti greitošaudą, tačiau tokiu atveju kainos/efektyvumo santykis peržengia visas sveiko proto ribas - galima į Mėnulį nusiųsti burinį laivą, bet neverta. Galima neabejoti, kad rusams įtaką padarė suomių Patria koncerne sukurtas dvivamzdis automatinis minosvaidis AMOS, tačiau ir šis nepasiteisino - užsienio rinkos jam taip ir neatsidarė.
Rusai sėkmingai muilino akis, rodydami nuotraukas iš gamyklos, kurioje neva buvo surenkama serijinė dvivamzdė "Koalicija"

Iš tiesų, tai tik  į standartinę ankstesnio tipo savaeigę haubicą MSTA-S buvo sumontuoti du 152 mm pabūklai 2A68, ir jinai netgi išriedėjo į pasifotografuoti į poligoną.

Šiomis fotosesijomis ir pasišaudymais dvivamzdės "Koalicijos" epopėja ir baigėsi. Patys rusai smaginosi lenktyniaudami, kas "pripieš" daugiau vamzdžių - kai kas pridėjo tris, kai kas aštuonis, mano nuomone  neoficialų konkursą laimėjo šis piešinukas - jeigu kas nors matėte su daugiau vamzdžių, prašau, pataisykite

Tačiau naujas savaeigis pabūklas Rusijos kariuomenei buvo labai reikalingas, ir pabaigus nevykusius eksperimentus su "dvivamzdžiu", imtasi rimtesnių darbų - konstruoti pabūklą, kurį būtų galima gaminti. Pasižadėta "Koalicijas" pradėti tiekti kariuomenės daliniams 2016 m., bet nepavyko.
Dėl to buvo kalti ne tik artilerinės dalies konstruktoriai, bet ir važiuoklės. Mat "Koalicija-SV" iš anksto buvo konstruojama montuoti ant konkrečios - tanko T-14 "Armata" - važiuoklės. Tačiau netrukus paaiškėjo, kad laiku nebus nei šio tanko, nei jo važiuoklės kitoms sistemoms montuoti. Beliko pasirinkti tarp dviejų galimų važiuoklių: T-72 ir T-90. Pirmoji įvertinta kaip nebeperspektyvi, ir teisingai, todėl pasirinkta antroji, tuo labiau, kad jos keliamoji galia yra didesnė. O keliamoji galia itin svarbi - automatizuotas "Koalicijos-SV" bokštelis yra didelis ir sunkus. Sumontuotas ant T-90 važiuoklės, bokštelis visiškai ją užgožia. Tanko T-90 svoris - apie 48 t, "Koalicijos" svoris - daugiau kaip 50 t (kai kurie šaltiniai nurodo iki 55 t).  Tai reiškia, kad važiuoklė bus perkrauta, todėl artilerijos sistema bus mažiau mobili, mažiau judri mūšio lauke. Video medžiagoje aiškiai matyti, kaip nelengvai savaeigė haubica pajuda iš vietos. Vis dėlto svarbiausia, kad sistemos techninis patikimumas ir intervalai tarp remontų bus ženkliai mažesni - dėl didesnio svorio ir didesnio važiuoklės dalims tenkančio krūvio jos dažniau lūžta. Kaip žmogaus sąnariai, sparčiau dylantys dėl viršsvorio.
2016 m. "Koalicija" neatsirado kariuomenės daliniuose, tačiau keli bandomieji pavyzdžiai sudalyvavo gegužės 9-osios parade.
Tada ir pasirodė įvairūs palyginimai, kaip "Koalicija" 1,5-2 karto lenkia savo analogus Vakaruose. Visų pirma kalba ėjo apie vokiškas 155 mm saveiges haubicas Pzh 2000, kurias šiandien turime ir Lietuvos kariuomenėje, Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalione.

Kuo nebenauja vokiška haubica prastesnė už naująją rusišką "Koaliciją"? Niekuo. Geresnė. Kol kas panaudotas 152 mm pabūklas 2A88 yra visiškai nežinomas, tenka pasikliauti negausia propogandine informacija. Rusų deklaruojamas šaudymo tolis - 40 km, yra toks pat, koks ir PzH 2000. Rusų deklaruojamas šaudymo tolis specialiais sviediniais - 80 km tėra propagandinė "antis" - šaudyti gali, į ką nors pataikyti - ne. Antra vertus, absoliuti dauguma artilerijos taikinių yra gerokai arčiau - prieš pat savo tankų ir pėstininkų "nosį". Tą "Koalicija" padaryti gali. Teoriškai - geriau nei senesnė MSTA-S, praktiškai - nelabai.  Didžiausia bėda ir galvos skausmu turėtų būti pilna "Koalicijos" automatizacija - pažadėti, kad veiks, yra daug sunkiau, nei užtikrinti, kad patikimai veiks. kaip ten bebūtų, jokios revoliucijos artilerijos srityje "Koalicija" į mūšio lauką neatneš. Tai eilinis kartas, kai rusai vejasi tai, ką Vakarai jau pasiekė prieš 15-20 metų. Todėl, kaip ir anksčiau, rjusai varžysis ne kokybe, o kiekiu. PzH 2000,  vis plačiau populiarėjanti Pietų Korėjos haubica K9, lenkiška artilerijos sistema "Krab" - jau yra kariuomenėse, o rusiškam analogui ir toliau reikės jas vytis. Amerikiečiai taip pat modernizuoja savo artileriją, ir nereikėtų apsigauti, kad neva jie šiandien atsilieka - artilerijos jėga ne tik "popieriniame" šaudymo tolyje, bet visoje stebėjimo, ryšių, valdymo ir ugnies sistemoje. Ir šiame žaidimo lauke rusai nėra padėties šeimininkai.

2 komentarai: