2019 m. balandžio 28 d., sekmadienis

Maža Sirijos karo detalė


Smulki pilietinio karo Sirijoje detalė - rusiška oro gynybos sistema "Buk", dengianti Sirijos vyriausybės pajėgų artilerijos pozicijas.

Kaip galima spėti, tai versija "Buk-2ME", Sirijos vyriausybės pajėgoms perduota 2016 m. Ji gali apšaudyti oro taikinius, esančius už 3-45 km ir skrendančius 0,015-25 km aukštyje.
Pažiūrėkime į antrą nuotrauką

Joje matoma ir raidėmis pažymėta 130 mm sovietinė patranka M-46. Patranka priimta ginkluotėn  1950 m., o baigta gaminti 1971 m., kai aš išmokau vaikščioti (tikriausiai tai niekaip nesusiję, bet faktas :) ) Jos šaudymo tolis 27,5 km, su specialiu sviediniu - 38 km, o su moderniu kinų kompanijos NORINCO sviediniu - net iki 44 km.
Vos pasirodę Vidurio Rytuose patrankos (Sirija jų įsigijo apie 650, yra duomenų, kad dar gavo nežinomą skaičių iš Rusijos per keletą pastarųjų metų) buvo labai intensyviai naudojamos Arabų-Izraelio karuose ir tarp karų. Toliašaudžiai pabūklai ugnies pozicijose tapo prioritetiniais Izraelio aviacijos taikiniais, todėl jų priedangai buvo naudojamos stiprios oro gynybos pajėgos, dažnai suformuojant kompaktiškas gynybos "dėžutes". Kodėl tada vaizdas nuotraukoje neįprastas?
Todėl, kad savaeigis sistemos "Buk" raketų paleidimo įrenginys stovi visiškai čia pat, už maždaug 40-50 metrų nuo patrankos ugnies pozicijos, lygiagrečiai jos ašiai.
Konvencinio karo atveju priešui apšaudant pabūklų, minosvaidžių ugnimi ar aviacijos atakos metu tikimybė, kad "Buk" mašina bus išvesta iš rikiuotės dar didesnė, negu pabūklo.
Kitas minusas - kad taip stovintis "Buk" negalėtų apšaudyti daugumos oro taikinių, atakuojančių arba stebinčių patrankos ugnies poziciją. Dėl šių ir kitų priežasčių oro gynybos sistemos neužima pozicijų taip arti ginanos artilerijos ar kitų objektų.
Šiuo atveju galima padaryti išvadą, kad priešo apšaudymas pabūklų ar minosvaidžių ugnimi, taip pat dronų panaudojimas yra itin mažai tikėtinas, o pati "Buk" sistemos pagrindinė užduotis yra ne artilerijos pozicijų, o vieno ar kelių kitų svarbių objektų, esančių toliau nuo pozicijos, gynybai nuo oro atakų. Šiuo atveju toks kompaktiškas dislokavimas su artilerija skirtas užtikrinti geresnę apsaugą nuo mažų diversinių padalinių, tam panaudojant mažesnius pajėgumus - reikia mažiau karių išstatyti sargyboms ir lengviau organizuoti apsaugą bei gynybą. Sirijos vyriausybininkai taip pat jaučia gyvosios jėgos trūkumą.
Maža, ilgamečio pilietinio karo fone visiškai nereikšminga detalė.


Nuotraukos iš https://twitter.com/reutersanders/status/1122104023501484034

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą